Under elektronikmässan Computex visas inte enbart produkter upp som ligger nära i tiden, med huvudkontor bokstavligt talat runt hörnet passar flera på att visa upp framtida produkter. Under Asus presskonferens presenterade styrelseordförande Jonney Shih världens första dator med Intels arkitektur Broadwell.

Asus Transformer Book Chi är en av världens tunnaste hybrider med ett totalmått på 14,3 millimeter i profil, varav endast 7,3 millimeter tas upp av surfplattan, vilket kan anses imponerande med tanke på att det rör sig om en Core-processor. Några detaljer kring processorn och dess grafikdel framgår däremot inte.

Intel Broadwell är en krympning enligt Tick-tock-modellen av nuvarande Haswell. De största nyheterna är en ny grafikarkitektur, men även längre batteritid och 30 procent lägre strömförbrukning, någonting som Intel i synnerhet hoppas ska väcka tillverkarnas intresse att ta fram hybrider som Transformer Book Chi.

Vidare om surfplattan har skärmen likt Lenovo Thinkpad Yoga och Dell XPS 12 det ovanliga diagonalmåttet 12,5 tum, vilket kombineras med 2 560 x 1 440 pixlar för en punkttäthet på 235 ppi. För övriga specifikationer syns 4 GB primärminne och för lagring rör det sig sannolikt om en fullskalig SSD.

När Asus lanserar Transformer Book Chi framgår inte, men med processorvalet i åtanke dröjer det till tidigast årets fjärde kvartal och julhandeln.

Alla artiklar från Computex 2014