En tydlig trend är det allt större fokuset på lägre energiförbrukning, någonting som gäller mer eller mindre all konsumentelektronik. I synnerhet när det kommer till vilolägen har strömförbrukningen pressats ned ordentligt, varför det blev en uppmärksammad aspekt vid lanseringarna av Playstation 4 och Xbox One, som inte imponerade på den punkten.

Nu har den amerikanska miljöorganisationen Natural Resources Defense Council (NRDC) gjort utförliga tester på senaste generationen spelkonsoler från Nintendo, Sony och Microsoft. NRDC säger att den senaste generationen har implementerat bra tekniker för att skala tillbaka strömförbrukningen, men att de drar onödigt mycket ström vid ingen eller lättare användning.

Nintendo Wii U är dock en ljuspunkt i rapporten. Spelkonsolen drar inte enbart mindre än föregångaren, utan även avsevärt mindre än Playstation 4 och Xbox One vid menynavigation, videoströmning såväl som spelande. Nintendo saknar även någon form av aktivt viloläge, varför den föga förvånande kammar hem en första placering på den punkten.

Rapporten ger dock Nintendo en känga för att en notifiering kontinuerligt påminner användare om att automatiskt strömsparläge är aktiverat, vilket anses påträngande och kan göra att användare väljer att stänga av funktionen helt.

Xbox One och Playstation 4 ligger på 112 W respektive 137 W vid spelande, att jämföra mot 37 W för Wii U. NRDC ser dock större problem vid uppgifter som video och navigation, där båda ligger avsevärt högre än Wii U eller 30–45 gånger högre än dedikerade mediaspelare som Apple TV och Google Chromecast.

Någonting båda modeller kritiseras för är vilolägena. Till följd av de aktiva USB-anslutningarna vid vila drar Playstation 4 8,5 watt, en siffra som går ned till 3 W med finessen avslagen. Värre är det för Xbox One som ligger på 15,7 W, vilket framförallt tillskrivs röstkontrollen i Kinect som alltid är påslagen och lyssnar efter frasen "Xbox on".

Summan är att den senaste generationen från Microsoft och Sony beräknas dra mer ström i snitt vid saker som viloläge och filmtittande än vid spelande. Som skräckexempel märks Xbox One, vars konstant aktiva röstkontroll skulle kosta 400 miljoner dollar årligen i elkostnader, motsvarande den årliga produktionen av en 750-megawatt-anläggning, om alla Xbox 360-ägare i USA köpte Xbox One.

Den fullständiga rapporten från NRDC går under namnet The Latest-Generation Video Game Consoles: How Much Energy Do They Waste When You're Not Playing? och kan läsas på organisationens officiella webbplats (PDF).