Det återstår många problem att lösa i jakten på den perfekta virtuella verkligheten. Ett av dessa är att användaren inte kan se sina egna kropp och i värsta fall bara utgör ett tomrum. För detta experimenteras det med olika typer av avatarer, men utvecklaren Oliver Kreylos går ett steg längre och skapar en realistisk representation av det egna jaget.

Video from a capture space consisting of one Oculus Rift head-mounted display and three Kinect 3D cameras set up in an equilateral triangle, with each Kinect approximately 2m from the center point. The resulting 3D video data is merged with a virtual 3D model of an office environment.

Genom att fånga bild från tre djupseende Kinect-kameror lyckas Kreylos skapa en verklighetstrogen, om än suddig, version av sig själv i realtid. Trots de visuella bristerna sägs detta vara tillräckligt för att lura hjärnan till att acceptera närvaro, inte minst därför att kroppens rörelser blir mer realistiska än med datorgenererade animationer.

Systemet fungerar dessutom med en alldaglig persondator. För att avläsa den egna kroppen och generera den virtuella världen användas en Intel Core i7 i 3,5 GHz med 8 GB RAM och Nvidia Geforce GTX 770. Extra långa kablar ger samtidigt större svängrum med Oculus Rift på huvudet.