Sedan urminnes tider har entusiaster debatterat huruvida det verkligen är nödvändigt att hålla hårddiskar svala. Vissa menar att en lägre temperatur ger högre driftsäkerhet medan andra pekar mot att värmeutvecklingen inte är tillräckligt hög för att motivera några större insatser.

I ett försök att bringa klarhet i frågan analyserar Backblaze den egna hårddiskparken, som består av cirka 34 000 lagringsenheter. Det handlar helt enkelt om att undersöka sambandet mellan den genomsnittliga drifttemperaturen och den noterade felfrekvensen.

Resultatet är att det generellt sett inte går att påvisa något samband, men att det finns tecken på att vissa hårddiskar mår sämre av att gå varma. Det inbegriper ett par modeller från Seagate, vars felfrekvens ökar i den senare delen av kurvan.

Overall, there is not a correlation between operating temperature and failure rates. The one exception is the Seagate Barracuda 1.5TB drives, which fail slightly more when they run warmer.

Vad som komplicerar bilden är att det omvända gäller för Hitachi HDS722020ALA330. Här är felfrekvensen istället högre för de exemplar med lägre snittemperatur. Samtidigt uppvisar ett dussintal andra modeller inget samband mellan temperatur och risken för krascher.

Tidigare har bland annat Google och Microsoft genomfört liknande studier. I Googles undersökning påvisades inga samband medan Microsofts resultat tyder på att svalare hårddiskar korrelerar med högre driftsäkerhet. Även hårddisktillverkarna rekommenderar att hålla temperaturerna i schack.

Hela rapporten finns att läsa hos Backblaze.