Inom kort introducerar Intel processorfamiljen Haswell Refresh och styrkretsarna i 9-serien. Även om nyheterna är få till antalet kommer moderkortstillverkarna släppa en hel armada nya modeller baserade på styrkretsarna, som även väntas bli att krav för framtida Broadwell. Asus avtäckande av tolv entusiastinriktade moderkort följs nu upp av elva stycken från MSI.

Samtliga modeller som avtäcks från MSI baseras på styrkretsen Z97, vilket främst innebär funktioner för överklockning. Av dessa ingår tre modeller i den allra mest påkostade Z97 OC-serien, som enkelt känns igen på det svartgula färgschemat. Resterande modeller återfinns i standardfamiljen Gaming, vilken känns igen på färgerna svart och röd, men även draken, som på senare åt blivit bolagets signum för alla spelrelaterade produkter.

Styrkretsen Z97 stöder 6 st SATA 6,0 Gbps, 14 st. USB 2.0 (varav 6 st. USB 3.0) och 8 st. PCI Express 2.0, som bland annat kan användas för anslutning av andra kretsar på moderkortet för utökade anslutningsmöjligheter. Nytt för generationen är att två PCI Express 2.0-linor reserveras för en M.2-anslutning, vilket möjliggör SSD-enheter med bandbredd på upp till 10 Gbps.

MSI:s nya moderkort ska finnas i handeln i samband med lanseringen av Haswell Refresh, som äger rum den 11 maj. Priserna för Gaming-serien väntas ligga på mellan 100 och strax över 200 dollar, medan Z97 OC-serien kommer gå loss för uppåt 400 dollar beroende på modell.

MSI Z97 OC

Företagets Z97 OC-serie huserar tre modeller, designade för stabil strömmatning och gott om svängrum för extremöverklockare. Bland finesserna märks rejäla kylflänsar och tre eller fyra fullstora PCI Express x16-anslutningar för instickskort. Toppmodellen får även en bryggkrets från PLX, vilket ger möjligheten att använda upp till fyra stycken samtida grafikkort. Samtliga modeller i serien stöder även SSD-enheter via M.2 (60, 80 och 110 mm).

Samtliga modeller får även bättre ljud med Audioboost, där ljuddelen är avskärmat och separat jordat från resten av kretskortet. För de två toppmodellerna märks även trådlöst nätverk 802.11ac samt Bluetooth 4.0, någonting som inte återfinns på seriens billigaste kandidat.

MSI Z97 Gaming

MSI:s Gaming-serie är i huvudsak indelad i tre kategorier, varav två tillhör den ordinarie formfaktorn ATX (305 x 240 mm). I den första hör Gaming 7, 5 och 3, där gemensam nämnare är en M.2-anslutning med stöd för SSD-enheter på 60, 80 och 110 mm i längd. Detta följs upp av Gaming-GD65 och Gaming-G45, som istället får en plats för den redan välanvända mSATA-standarden, medan Gaming-G43 blir utan någon som helst plats för förkrympta SSD-enheter.

Andra finesser är stöd för Audioboost och nätverk via Killer E2200 NIC för vissa modeller, medan andra använder Intels dito. Till detta hör upp till tre stycken fullstora PCI Express x16-anslutningar för de mest påkostade modellerna och två stycken för de billigare varianterna.

MSI Z97 Gaming för Mini ITX och Micro ATX

Den tredje kategorin inom Gaming-serien riktas mot små byggen med formfaktorerna Micro ATX och Mini ITX. För den mindre varianten, Z97I Gaming AC, återfinns stöd för trådlöst nätverk 802.11ac, Bluetooth 4.0 Audioboost samt Killer NIC. Värt att notera är att den saknar anslutning för både M.2 och mSATA.

Den något större Z97M Gaming AC är en mer funktionsrik historia. Här försvinner trådlöst nätverk och istället syns en M.2-anslutning (60, 80 och 110 mm) samt två fullstora PCI Express 3.0 x16 för Crossfire eller SLI. Även här återfinns finesser som Audioboost och Killer NIC.