Efter månader av rykten och påstådda förseningar är minstingen inom surfplattorna Surface på ingång. Uppgifterna mer eller mindre bekräftas av Microsoft, som nu skickar ut inbjudningar till media för ett evenemang som ska hållas den 20 maj.

I inbjudan finns textraden "Join us for a small gathering", vilket skulle kunna innebära att det helt enkelt handlar om en mindre tillställning. Flera rapporter talar dock för att Surface Mini ligger för dörren och att lanseringen ska äga rum i mitten av maj månad.

Den kommande surfplattan väntas vara i storleksklassen 7–8 tum och ska enligt äldre rykten mer specifikt ha en skärm på 7,5 tum med bildförhållandet 4:3, det vill säga samma som Apples surfplattor Ipad. Till det hör 1 440 x 1 080 pixlar för en punkttäthet på 240 PPI. Skärmen väntas även få en aktiv digitizer från Wacom.

Andra specifikationer som väntas är ARM-baserade Qualcomm Snapdragon 800, vilket skulle kunna medföra stöd för trådlöst bredband 4G/LTE. Processorvalet innebär även att det handlar om operativsystemet Windows RT, någonting utesluter stöd för äldre traditionella skrivbordsapplikationer.