För en vecka sedan släppte AMD detaljerna kring de senaste mobilplattformarna Beema och Mullins och under en presskonferens avslöjar nu företaget vad som efterträder dessa. Kodnamnet för projektet heter Skybridge och huvudnumret är att den kommer finnas med både ARM- och x86-arkitektur.

Project Skybridge ingår i AMD:s "ambidexter"-strategi och är i grunden en APU baserad på företagets grafikarkitektur Graphics Core Next (GCN). Till detta hör likt Kaveri fullt stöd för HSA, där bland annat minnestekniken HUMA ingår. Detta kommer tillverkas på en ännu ospecificerad 20 nanometersteknik.

Skybridge kommer i två versioner som i stort delar ovannämnda och många andra egenskaper. Skillnaden blir just CPU-delen, där den ena är en vidareutveckling av bolagets egna arkitektur Puma+ och den andra baseras på ARM Cortex-A57. För ARM-versionen utlovas även stöd för Googles operativsystem Android.

En annan viktig detalj är att båda versioner blir pin-kompatibla. Troligt är att de inte kommer anlända för sockel utan blir exklusivt fastlödda (BGA), vilket framförallt kommer underlätta för partnertillverkare att använda samma produktdesign för de båda versionerna av Skybridge. Den här strategin ska låta AMD dra nytta av ARM:s framgångar medan x86 är på nedgång och eventuellt vice versa i framtiden.

Project Skybridge kommer riktas mot den inbyggda marknaden och konsumenter, där den portabla marknaden för surfplattor, hybrider och bärbara sannolikt är i fokus. Lanseringen sker någon gång under 2015.