Med två fullskaliga grafikkretsar Hawaii XT, höga klockfrekvenser, vattenkylning och strömförbrukning specificerad till hela 500 watt intog AMD prestandatronen med Radeon R9 295X2. Att AMD tagit fram en lyckad referensdesign hindrar dock inte Powercolor från att göra en egen version.

Till skillnad från referensdesignen kyls inte Radeon R9 295X2 Devil 13 med vatten. Istället handlar det om en mer traditionell luftkylare, som av bilderna att döma är en tilltagen sådan. Grafikkortets tar upp tre expansionsplatser och lite till därutöver på grund av dess rejäla, utstickande, bakplåt.

Själva kylaren består av en diger samling tätt packade aluminiumflänsar kopplade till flera värmeledningsrör och vad som ser ut att vara en ångkammare. Paketet kyls av tre fläktar med en diameter på någonstans runt 90–100 millimeter.

Powercolor har inte enbart en egen kylare utan även kretskortet är av egen design. Medan många detaljer inte syns på bild framgår att fyra 8-pins PCI Express huserar på dess övre kant, vilket enligt ATX-standarden innebär att grafikkortet kan matas med hela 675 watt.

För specifikationerna märks likt referensdesignen två Hawaii XT för totalt 5 632 streamprocessorer och 4 GB GDDR5-minne per grafikprocessor (totalt 8 GB) över två 512-bitars minnesbussar. Några klockfrekvenser framgår inte, men med tanke på att att det är en skräddarsydd lösning är det sannolikt att de blir högre än referensdesignens 1 018 MHz respektive 5 000 MHz.

Powercolor har redan antytt på Facebook om att ett nytt Devil 13-grafikkort är på ingång. Lanseringen av det skräddarsydda Radeon R9 295X2 Devil 13 kan därför väntas äga rum inom en snar framtid.

Källa: Hardwareinfo.