Den som har en välfylld plånbok kan se fram emot nya värstingar på grafikkortsfronten. För ett litet tag sedan introducerades monstermodellen Radeon R9 295X2 och nu är det dags för Nvidias kontring, som med två GK110 mycket väl kan komma att ta över den åtråvärda titeln världens snabbaste grafikkort.

Till SweClockers uppger nu svenska återförsäljare att Geforce GTX Titan Z ska trilla in på lagerhyllorna den 29 april, men endast i mycket begränsad upplaga. Grafikkortet är huvudsakligen avsett för CUDA-utvecklare och kommer med en häftig prislapp: 2 999 dollar eller närmare 30 000 kronor inklusive moms.

Precis som föregångarna innehåller Titan Z den jättelika grafikprocessorn GK110. Denna gång kombineras däremot två kretsar för sammanlagt 5 760 CUDA-kärnor och 12 GB GDDR5-minne, effektivt 6 GB per grafikprocessor. Samtidigt växer grafikkortet ett snäpp och tar upp sammanlagt tre kortplatser.

Till skillnad från Radeon R9 295X2 används däremot traditionell luftkylning, men enligt Nvidia innebär det inte att grafikkortet är varmt och högljutt. Komponenter i lågprofil, särskilt utformade luftkanaler och dynamiska klockfrekvenser ska hålla grafikkortet både tyst och svalt.