Processormakaren Intel har satt ambitiösa leveransmål för processorplattformen Bay Trail-T, som utgör centrum för bolagets satsning inom surfplattor. För att nå upp till målet används kontroversiella contra revenue, och nu dumpar bolaget priset på plattformen i en av världens största tillväxtmarknader.

Branschtidningen Digitimes rapporterar att Intels fyrkärniga Atom-processorer säljs för under fem dollar i Kina, vilket är i nivå med de inhemska giganterna Rockchip och Allwinner. Prissättningen understiger även markant Qualcomm, Mediatek och Nvidia, vars processorer kan anses ligga mer i linje med Intels.

Förutom det lägre priset bistår även Intel med allt från design till utveckling av nya produkter och inte minst marknadsföring. Det här ska inte enbart ha lockat större märken att använda Bay Trail-T i sina surfplattor, även mindre kända så kallade white box-aktörer väntas använda plattformen för sina kommande surfplattor.

Intels officiella leveransmål för 2014 är 40 miljoner processorer för surfplattor, men finns även en intern siffra på 60 miljoner. Det kan jämföras mot marknaden för Android-surfplattor, som under 2013 omfattade 121 miljoner enheter.