Under årets Mobile World Congress avtäckte Samsung deras senaste flaggskepp i populära Galaxy S-serien. Nu meddelar elektronikjätten att Galaxy S5 kommer börja säljas i butik under morgondagen, den 11 april, med ett rekommenderat pris på 6 500 kronor för modellen med 16 GB lagringsminne.

Samsung Galaxy S5 är i mångt och mycket lik föregångaren. Skärm mäter in på 5,1 tum istället för 5,0 tum, med bibehållen upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Nytt är istället dess "Super AMOLED"-skärm, som uppges vara både ljusstarkare och ha mer korrekta färger än Galaxy S4.

En av de stora nyheterna i telefonen fingeravtrycksläsaren, som kräver en svepande rörelse på skärmen i området strax över hemknappen. Lösningen är tänkt att användas som ersättare till lösenord för både telefonen i sig men även på olika betalsidor som exempelvis Paypal.

Designmässigt följer telefonen samma formspråk som tidigare modeller. Denna gång är dock telefonen damm- och vattentålig enligt kraven för IP67. Trots det är bakstycket avtagbart för att komma åt det utbytbara batteriet samt minneskort.

Hårdvarumässigt återfinns Qualcomm Snapdragon 801 med fyra kärnor i upp till 2,5 GHz, 2 GB primärminne och lagringen på 16 GB kan expanderas med upp till 128 GB via Micro SD. Batteriet är specificerat till 2 800 milliamperetimmar, vilket ska räcka för upp till 10 timmar surfning eller 12 timmar videouppspelning. På trådlös front syns 802.11ac, Bluetooth 4.0, IR-öga, NFC samt LTE Cat 4 för ned- och uppladdningshastigheter på 150 respektive 50 Mb/s.

På baksidan har telefonen en kamerasensor på 16 megapixel med förmågan att spela in video i 4K UHD. Bland finesserna finns även snabbare autofokus, HDR-stöd för foto och video, kontrollerbart skärpedjup samt ökat ljusinsläpp mot Galaxy S4 för bättre mörkerbilder. Det avrundas av en framåtvänd kamera på 2,1 megapixel.

Avslutningsvis levereras telefonen med Android 4.4.2 "Kitkat" och bolagets egna gränssnitt Touchwiz, med en mer minimalistisk design än föregående.