Under året har Intel två stora lanseringar för stationära datorer att se fram emot. Först ut är en uppsjö processorer i familjen Haswell Refresh, som väntas få 100 MHz högre klockfrekvenser än nuvarande Haswell, vilket följs upp av upplåsta modeller ur K-serien "Devil's Canyon" vid ett senare tillfälle.

Någonting som hittills varit höljt i dunkel är 9-serien styrkretsar, som nu avslöjas i ett presentationsblad. Av specifikationerna att döma är Z97 och H97 slående lika nuvarande Z87 respektive H87, där endast Z-modellerna får stöd för finesser som överklockning, SSD-cacheminne och möjligheten att dela processorns PCI Express 3.0-banor för användning av flera samtida instickskort.

Nykomlingarna stöder 6 st. SATA 6.0 Gbps, 14 st. USB 2.0 (varav 6 st. USB 3.0) och 8 st. PCI Express 2.0, som kan användas för att ansluta bland annat integrerade kretsar på moderkortet. Två av dessa reserveras för en M.2-anslutning, vilket möjliggör SSD-enheter med en bandbredd på upp till 10 Gbps. Till det hör stöd för mjukvaran Intel Rapid Storage Technology tillsammans med en M.2-baserad SSD.

Lanseringen av Haswell Refresh och 9-serien styrkretsar äger rum veckan som börjar den 11 maj. De upplåsta modellerna väntas dyka upp vid ett tillfälle och kommer troligtvis premiärvisas på Computex 2014 i juni.

Efter Haswell Refresh kommer Haswell-E och sockel LGA 2011-3, som med en annorlunda layout på kontaktstiften inte är kompatibel med dagens LGA 2011. Utöver upp till åtta upplåsta kärnor innebär det stöd för minnesstandarden DDR4 och styrkretsen X99, som ersätter åldrande X79.

Styrkretsen får 10 st. SATA 6.0 Gbps, 14 st. USB 2.0 (varav 6 st. USB 3.0) och även här syns 8.st PCI Express 2.0. Inga planer om M.2 nämns i presentationen, vilket är anmärkningsvärt då Haswell-E utgör Intels entusiastserie processorer och att styrkretsen X99 har samma mängd PCI Express 2.0-banor som Z97 och H97.

Haswell-E lanseras i september och kommer förutom åtta upplåsta kärnor även komma i en mindre påkostad skepnad med "endast" sex kärnor.

Källa: Hermitage Akihabara.