Den som ser fram emot nya processorer behöver inte hålla ut särskilt länge till. Intel är på väg att uppdatera de mest populära plattformarna för stationära datorer, men denna gång handlar det inte om något teknikkliv. Istället är det arkitekturen Haswell (22 nm) som återkommer i ny skepnad.

Till SweClockers uppger kinesiska källor att Intel nu spikat ett så kallat lanseringsfönster för Haswell Refresh och de tillhörande styrkretsarna i 9-serien. Den officiella lanseringen äger rum veckan som börjar den 11 maj, det vill säga om ungefär en och en halv månad.

Först ut är ett gäng processorer med 100 MHz högre klockfrekvenser än vanligt, vilket även ser ut att vara den huvudsakliga skillnaden gentemot dagens modellserie. Upplåsta processorer ur K-serien "Devils Canyon" släpps vid ett senare tillfälle och premiärvisas troligtvis på mässan Computex 2014 i juni.

Efter lanseringen av nykomlingarna i den breda mellanklassen riktas blickarna mot entusiaster med Haswell-E och sockel LGA 2011-3. I september är det dags för en välbehövlig uppdatering av Intels mest påkostade plattform och detta sker i form av processorer med sex och åtta kärnor.

Nya sockel LGA 2011-3 är inte kompatibel med dagens LGA 2011 utan kräver nya moderkort. Detta markerar även starten på övergången till den nya minnesstandarden DDR4. Till detta hör styrkretsen X99 med bland annat fyra minneskanaler och stöd för tio SATA 6,0 Gbps.

Fler nyheter är Pentium Anniversary Edition med upplåst multiplikator och videotekniken Quicksync, som passar till sockel LGA 1150 och moderkort med styrkretsar i 8- och 9-serien. Denna släpps någon gång i juni eller juli. Sist men inte minst väntas den nya arkitekturen Broadwell (14 nm) dyka upp för stationära datorer mot slutet av året eller i början av nästa.