Även om det ser ut att bli en relativt lugn vår och sommar pågår arbetet för fullt med att förbereda inför kommande speltitlar. På GDC 2014 presenterar spelbranschen de senaste genombrotten med nyheter på alla håll och kanter. Nu har turen kommit till Microsoft, som helt enligt löftet talar om framtiden för det egna grafikgränssnittet DirectX.

Nya DirectX 12 innehåller två huvudingredienser. Först och främst ska gränssnittet ge bättre prestanda genom att tillhandahålla en "konsol-liknande" programmeringsmiljö med "radikalt" minskad overhead, vilket samtidigt ska göra det möjligt att dra nytta de senaste framstegen i moderna grafikprocessorer. Det är mycket likt hur AMD Mantle används för att låta programmerare arbeta närmare hårdvaran eller close to metal.

Till detta hör en mängd tekniska detaljer, såsom effektivare hantering av processorkärnor (trådar) och större kontroll över renderingsprocessen inklusive kollisionsdetektering och culling. Det mesta syftar till att öppna upp för kompetenta utvecklare att utnyttja den tillgängliga beräkningskraften.

Som exempel visar Microsoft prestandavinsterna i det välanvända testprogrammet 3DMark, där framförallt den optimerade hanteringen av trådar och processorkärnor ska ge stora prestandavinster. Enligt Microsoft utnyttjas processortiden 50 procent effektivare med DirectX 12.

Den andra huvudingrediensen är ett brett stöd för många plattformar. Microsoft lovar att DirectX 12 ska dyka upp i alltifrån Windows Phone till Xbox One samt givetvis surfplattor och persondatorer med operativsystemet Windows. Epic Games är dessutom redan med på banan och lovar att lägga till stöd för det nya grafikgränssnittet i den mångsidiga spelmotorn Unreal Engine 4.

Det samma gäller kretstillverkarna AMD, Intel, Nvidia och Qualcomm, som arbetar med att ta fram tillhörande drivrutiner. I AMD:s fall kommer samtliga grafikprocessorer ur generation GCN att fungera, det vill säga Radeon HD 7000-serien och senare modeller. För Nvidia gäller Geforce GTX 400-serien och senare medan Intel lovar att tillhandahålla stöd för integrerade grafikdelar i den fjärde generationens Core-arkitektur (Haswell).

Det är dock ingen brådska med att uppgradera. Microsoft räknar med att de första spelen för DirectX 12 dyker upp först framåt julhandeln 2015. Den som inte vill vänta tills dess kan se fram emot att en förhandsversion ska släppas senare under året, men denna är troligtvis enbart avsedd för utvecklare.