Sedan introduktionen av Sandy Bridge i början av 2011 har upplåsta processorer för överklockning reserverats till de mest påkostade modellerna. Under årets GDC ger Intel ett smakprov på vad som komma skall och bland nyheterna är att Pentium fyller 20 år, vilket ska firas med en upplåst variant.

Kommande Pentium Anniversary Edition är en upplåst modell med stöd för Intels videoteknik Quicksync. Processorn kommer vara kompatibel med moderkort i 8- och 9-serien, vilket innebär samtliga modeller med sockel LGA 1150. Några närmare specifikationer än så framgår inte, men med tanke på att det är en Pentium innebär det två kärnor utan flertrådstekniken Hyperthreading.

Pentium-modellen ackompanjeras i mitten av året av nya upplåsta processorer i K-serien med kodnamn "Devil's Canyon". Det handlar om Haswell Refresh med förbättrat värmeledningsmaterial och uppdaterad kapsling av processorn, två punkter som ska råda bot på arkitekturens höga temperaturer vid överklockning.

Under årets andra halva lanseras Haswell-E, där de flesta detaljerna är kända sedan tidigare. Det handlar om åtta upplåsta kärnor och stöd för DDR4-minne i fyra kanaler tillsammans med den nya sockeln LGA 2011-3. Till det hör styrkretsen X99 med stöd för bland annat tio stycken SATA 6,0 Gbps.

Efter många turer bekräftas femte generationens Core-processor, Broadwell, till stationära datorer. Den framtida arkitekturen på 14 nanometer ska komma i ett upplåst utförande och får även den integrerade grafikdelen Iris Pro, vilket bör innebära ett L4-cacheminne på hela 128 MB. Intel bekräftar även att Broadwell kommer vara kompatibel med 9-serien styrkretsar.

Intel avslöjar inte när Broadwell kommer lanseras. Av tidigare uppgifter att döma är arkitekturen först och främst tänkt för bärbara datorer, där den först kommer hitta ut i begränsad upplaga mot slutet av 2014. Det är därför troligt att Broadwell för stationära dröjer till någon gång under 2015.

Källa: Hothardware.