I januari lanserade AMD A-serien "Kaveri", företagets första processorfamilj enligt konceptet HSA. I dagsläget har endast två modeller lanserats, men många fler är på väg och företaget arbetar även på uppföljaren med kodnamn "Carrizo", som förutom högre prestanda ska bjuda på andra nyheter.

Först ut är en minneskontroller med stöd för både DDR3 och DDR4, med stöd för klockfrekvenser i 2 400 MHz. Att högre klockfrekvenser inte nämns för DDR4 kan bero på fler saker, som att JEDEC initialt inte kommer specificera högre eller att AMD inte räknar med kommersiellt tillgängliga minnesmoduler i högre frekvenser. Det är även möjligt att det är en begränsning i Carrizo eller att AMD är konservativa innan de har färdiga kretsar.

Carrizo ska komma i två utmärkande utföranden, där den första är för stationära datorer och behåller kompatibilitet med sockel FM2+. Den andra löds fast (BGA) på kretskortet och får integrerad sydbrygga med stöd för två SATA 6,0 Gbps, fyra USB 3.0 samt åtta USB 2.0.

Varianten med integrerad sydbrygga väntas framförallt riktas mot bärbara datorer och servrar (Toronto). Att sydbryggan integreras är anmärkningsvärt då det är en av de främsta orsakerna till Intel Haswells markant förbättrade batteritid i bärbara datorer jämfört mot arkitekturen Ivy Bridge.

AMD Carrizo får fyra kärnor enligt arkitekturen Excavator, fjärde generationen Bulldozer. Medan målet med andra och tredje generationen, Piledriver respektive Steamroller, till stor del var högre energieffektivitet ska prestanda ligga i fokus med Excavator. Vilka prestandaförbättringar som kan väntas är ännu inte känt, men stöd för instruktionerna AVX2, BMI2, MOVBE och RDRAND tillkommer. Den integrerade grafikdelen baseras på arkitekturen Graphics Core Next (GCN).

Avslutningsvis är informationen motstridig angående tillverkningsteknik för den framtida processorfamiljen. Medan vissa rapporter talar för 20 nanometer hävdar andra att det blir en ny 28 nanometerteknik med förbättringar mot den som används av A-serien Kaveri.

AMD A-serien Carrizo beräknas anlända under första halvan av 2015 och väntas då gå upp mot Intels arkitektur Broadwell på 14 nanometer.

Källa: Brightsideofnews.