Senare under året lanseras Haswell-E, där den största nyheten är att Intel väntas släppa överklockningsvänliga processorer med åtta kärnor. Företaget ska även ersätta den åldrande styrkretsen X79 med purfärska X99 "Wellsburg", som kommer med utökad funktionalitet och finesser.

Enligt en rapport från Wccftech får den nya styrkretsen 10 stycken SATA 6.0 Gbps – några SATA 3.0 Gbps syns inte till i specifikationerna. Detta ackompanjeras av 14 stycken USB, varav 6 stycken kan konfigureras som USB 3.0. Därtill syns åtta PCI Express 2.0 för anslutningar av tredjepartskretsar.

Haswell-E blir även den första processorfamiljen med stöd för minnesstandarden DDR4. Det handlar om fyra kanaler med officiellt stöd för moduler i 2 133 MHz och nytt är att plattformen endast stöder en minnesmodul per kanal. Med andra ord är det troligt att det inte kommer finnas moderkort med plats för mer än fyra moduler. Detta kan jämföras mot dagens Ivy Bridge-E och X79-moderkort, där det finns påkostade modeller med plats för åtta moduler.

Vidare till själva processorn kommer de nyttja den nya sockeln LGA 2011-3 och ska finnas i konfigurationer om åtta och sex kärnor. Därutöver syns upp till 20 MB L3-cacheminne och samtliga modeller ska ha TDP-värdet 140 watt, upp från 130 watt för nuvarande Ivy Bridge-E. Ökningen kan sannolikt tillskrivas att Haswell-E får integrerad spänningsreglering.

Uppgifterna om när Haswell-E lanseras går isär, där vissa talar för att det ska ske så tidigt som i juli och andra hävdar att det dröjer till september. Vad som däremot står klart är att det blir någon gång under årets tredje kvartal.