Det trillar in mängder av produktnyheter från årets upplaga av Mobile World Congress i Barcelona. Nu riktas blickarna mot världens största mobiltelefontillverkare Samsung och presskonferensen "Unpacked 5", där det helt enligt ryktet presenteras en ny generation av flaggskeppstelefonen i Galaxy-serien.

Nya Samsung Galaxy S5 liknar till mångt och mycket föregångaren. Telefonen växer en smula från 5,0 till 5,1 tum, men skärmpanelen är så gott som identisk med 1920 x 1080 pixlar "Super AMOLED". Denna har dock uppgraderats med fler finesser för att reglera ljusstyrka och kontrast efter omgivningen.

Utseendet följer samma formspråk som tidigare modeller i serien. Denna gång används ett utbytbart bakstycke med läderliknande yta, dock fortfarande av plast. Hela telefonen är damm- och vattentålig enligt kraven för kapslingsklassen IP67, vilket bland annat innebär att USB-porten täcks av ett gummiskydd.

Fler nyheter döljs innanför skalet. Här handlar mycket om nya sensorer, däribland en fingeravtrycksläsare med av allt att döma motsvarande funktionalitet som Apples Touch ID. Till skillnad från Touch ID kräver dock Samsungs lösning en svepande rörelse över hemknappen. Denna har dessutom ytterligare en funktion och fungerar som pulsmätare för tränings- och hälsoorienterade appar.

Samsung trimmar även kameran och uppgraderar sensorn till 16 megapixlar med förmågan att spela in video i 4K UHD. Bland finesserna finns uppsnabbad autofokus, HDR-foto (och video) i realtid samt kontrollerbart skärpedjup. Sist men inte minst tillkommer en framåtvänd kamera på 2,1 megapixlar.

På hårdvarufronten återfinns Qualcomm Snapdragon 801 i upp till 2,5 GHz, 2 GB primärminne och 16 alternativt 32 GB lagring, som kan expanderas med upp till 64 GB via Micro SD. Fler finesser är Bluetooth 4.0, IR-öga, NFC samt LTE Cat 4 för ned- och uppladdningshastigheter på 150 respektive 50 Mb/s. Batteriet uppgraderas från 2600 till 2800 milliamperetimmar, vilket ska räcka för upp till 10 timmar surfning eller 12 timmar videouppspelning.

Samsung Galaxy S5 innehåller Android 4.4.2 med en ny och betydligt mer minimalistisk version av det egna gränssnittet Touchwiz. Telefonen börjar säljas den 11 april i 150 länder. Om detta även inbegriper Sverige är dock i skrivande stund oklart.