Nya typer av mobila enheter sätter press på PC-marknaden. Bärbara datorer utmanas av plattor och hybrider medan stationära datorer hamnar i skymundan och alltmer ses som nischade arbetsredskap – alternativt kraftfulla spelmaskiner. Det sistnämnda kan dock leda till en renässans när Valves satsning på Steam Machines bär frukt framåt höstkanten.

Till skillnad från traditionella spelkonsoler är Steam Machines inga fasta konfigurationer utan ett generellt koncept för speldatorer i vardagsrummet. Datorerna kan byggas med vanliga standardkomponenter. De enda gemensamma nämnarna är operativsystemet Steam OS och handkontrollen Steam Controller.

Det innebär att tillverkare (och hemmabyggare) har stora möjligheter att på egen hand välja komponenter och ta fram skräddarsydda chassin, precis som till vilken speldator som helst. Förhoppningen är att den större kraftsamlingen kring Steam Machines ska ge stationära datorer en välbehövlig vitamininjektion.

– Steam Machines är ett mycket intressant koncept och något som kan ge stationära datorer en nytändning. Vi kommer att tillhandahålla högpresterande komponenter för datorkonceptet och planerar även att presentera flera nyheter inom området. Det kommer att dyka upp många nyskapande konstruktioner framöver, säger Marcus Hultin, assisterande marknadschef på Asus Nordic.

Det är dock inte enbart komponenttillverkarna som vädrar morgonluft. Svenska datorbyggare är med på noterna och planerar att introducera egna maskiner baserade på Steam Machines. En av dessa är Webhallen, som var den enda svenska representanten vid Valves presskonferens på mässan CES 2014.

– Vi kommer att släppa flera varianter av Steam Machines och ser redan hur konceptet börjar påverka branschen. Det finns en ny medvetenhet och vilja bland tillverkarna att ta fram mindre, strömsnålare och tystare komponenter. Vi är övertygande om att detta kommer att ge speldatorerna en skjuts i rätt riktning, säger Anton Nilsson, inköpschef på Webhallen.

Kombinationen standardkomponenter och en gemensam specifikation, i praktiken Steam OS och centreringen kring speltjänsten Steam, gör att de kommande speldatorerna rör sig någonstans i gränslandet mellan PC och spelkonsol. Det ses som en öppning för ökad konkurrens mot konsolvärldens muskelmaskiner Playstation 4 och Xbox One.

– Många vill se vackrare spel och Steam Machines är ett steg i rätt riktning. Friheten att kunna stoppa i "vad som helst" kommer ge gamers stora valmöjligheter att prioritera prestanda, ljudnivå och strömförbrukning efter eget tycke och smak. Det går att bygga sin egen "perfekta spelkonsol", säger Christoffer Iveslätt, butiksansvarig på Komplett.se.

Även om förhoppningarna är höga kvarstår flera problemområden. Framförallt hopas frågetecknen kring Valves val av handkontroller, där de traditionella analoga styrspakarna ersätts av två styrplattor. Det går visserligen fortfarande att använda mus och tangentbord eller en handkontroll för Xbox 360, men det är Valves egna konstruktion som kommer att bli bedömd av kunder och recensenter.

– Intrycken från prototypen varierar. Den känns väldigt grovhuggen och det finns en del kvar att arbeta på, men jag tror att detta kommer att ordnas upp till lanseringen. Valet av styrplattor istället för spakar tar tid att vänja sig vid men ger en helt annan precision i FPS-spel än vad en vanlig handkontroll kan ge, säger Anton Nilsson på Webhallen.

De första datorerna baserade på konceptet Steam Machines beräknas dyka upp någon gång i årets andra hälft. Svenska datorbyggare som Inet, Komplett och Webhallen planerar att introducera egna varianter i olika prisklasser, från instegsmodeller för cirka 3 000 kronor ända upp till fullfjädrade prestandasystem för 15 000 kronor eller mer.