Processormakaren AMD ser framtiden i processorer med integrerad grafikdel och lanserar i början av 2014 A-serien Kaveri med tredje generationens Bulldozer-arkitektur Steamroller samt grafikarkitekturen Graphics Core Next (GCN). Efter Kaveri kommer Carrizo, som enligt en presentation av AMD går under kodnamnet Toronto för servermarknaden.

Toronto och därmed även Carrizo utrustas med processorarkitekturen Excavator, som efterträder Steamroller och fokus väntas framförallt ligga på högre prestanda. Antalet moduler förblir däremot två till antalet, vilket innebär att Toronto utrustas med upp till fyra kärnor.

Till den nya arkitekturen hör en grafikdel ur generationen Volcanic Islands. Det innebär att Toronto får många likheter och delar de förbättring som syns i AMD:s senaste flaggskepp på grafikkortsmarknaden: Radeon R9 290X "Hawaii".

AMD avslöjar även att Toronto får en strömförbrukning på "under 70 watt" och kommer finnas som systemkrets (SoC) med integrerad sydbrygga, någonting som ska göra den lämpad för användning i PCI Express-instickskort i servrar. Därtill kommer Toronto stödja den purfärska minnesstandarden DDR4 utöver DDR3.

Uppgifterna om en systemkrets med DDR4-stöd skiljer från tidigare uppgifter, som talat för att Carrizo kommer använda sockel FM2+ med DDR3-systemminne. Det är därför troligt att AMD arbetar på minst två olika varianter riktade mot olika segment av marknaden, och att SoC-varianten utöver servrar även kan tänkas användas för bärbara datorer.

Carrizo och Toronto beräknas anlända under första halvan av 2015 och väntas då gå upp mot Intels arkitektur Skylake på 14 nanometer, som efterträder Broadwell.