Det nya året inleds av hemelektronikmässan Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, där branschjättarna tävlar om att stjäla rampljuset genom att vara först med den senaste tekniken. De koreanska rivalerna Samsung och LG står öga mot öga med nya tv-apparater i jätteformat.

Nu tillkännager både Samsung och LG att det blir konkava tv-apparater på CES 2014. Det handlar om tillsynes identiska modeller med det ultrabreda bildförhållandet 21:9, som dessutom ståtar med upplösningen är 5 120 x 2 160 pixlar på hela 105 tum.

Till skillnad från tidigare varianter används inte OLED-teknik utan en modifierad variant av LCD-TFT, vilket kräver bakgrundsbelysning. Samsung och LG hävdar dock att de löst denna utmaning och att de nya modellerna ska erbjuda god färgåtergivning från "så gott som" alla betraktningsvinklar.

Konkava tv-apparater sägs ge ett större djup i bilden och en slags panoramaeffekt. De böjda panelerna ska även vara bättre för den som tittar från andra vinklar än rakt framifrån, som då får en bekvämare upplevelse. För det ultrabreda bildförhållandet används särskilda kretsar till att skala och anpassa källmaterial av olika upplösningar.

CES 2014 drar igång den 7 januari.