Nästa år sluter övriga aktörer upp med Apple och börjar erbjuda ARM-baserade systemkretsar med stöd för 64-bitars minnesadressering. Först ut är Qualcomm, som med sin första 64-bitars processor inte använder en egenutvecklad kärna utan en färdig variant från brittiska ARM.

Qualcomm Snapdragon 410 utrustas med fyra kärnor ARM Cortex-A53 med stöd för 64-bitars minnesadressering. Kärnan som är en vidareutveckling av Cortex-A7 får även flera andra fördelar i och med övergången till den mer moderna arkitekturen och ska prestera mellan 20–40 procent bättre vid samma klockfrekvens.

Till detta hör grafikdelen Adreno 306 och en minneskanal med stöd för LPDDR2- samt LPDDR3-systemminne. I vanlig ordning erbjuder Qualcomm integrerat stöd för trådlös kommunikation, däribland 4G/LTE och 3G. Likt stora delar av det nuvarande utbudet tillverkas processorn på 28 nanometer Low Power (LP) från TSMC.

Leveranserna av Qualcomm Snapdragon 410 inleds under den första halvan av 2014 för att dyka upp i färdiga produkter under årets andra halva.

Källa: Anandtech.