Processorjätten Intel känner av det växande hotet från ARM-lägret, där bland annat Samsung, Apple och Qualcomm ingår. Nu sätts hoppet till att en accelererad produktplan med fler och större satsningar på processorfamiljen Atom ska sätta x86 på kartan även bland telefoner och plattor. I ett möte för investerare talar Intels vd Brian Krzanich om framtidsplanerna.

Till 2015 ska nya inkarnationer av mobilorienterade Intel Atom leverera 15 gånger högre GPU-prestanda och fem gånger högre CPU-hastighet, inte minst tack vare en övergång till 14 nanometersteknik. Samtidigt ersätts arkitekturen Silvermont med kommande Goldmont.

Närmst i tiden står Atom "Sofia", som ska dyka upp i den andra hälften av 2014. Denna krets är avsedd för budget- och instegssegmenten och ska bland annat innehålla ett integrerat modem för mobilt bredband via 3G, vilket under 2015 ska uppgraderas till 4G/LTE. För ovanlighetens skull är det inte Intel som står för tillverkningen utan en ännu okänd kontraktstillverkare. Detta för att få ut kretsen så snabbt som möjligt på marknaden.

Näst på tur står Broxton för prestanda- och mellanklass, som efterträder framtida Cherry Trail i mitten av 2015. Även här gäller 14 nanometer och arkitekturen Goldmont. Tillsammans med löften om högre prestanda för Atom-klassade processor utlovas även dubbelt så hög prestanda för Core.

Intel planerar även att klämma till konkurrenterna genom att snabba på utvecklingen av nya tillverkningstekniker. En övergång till 10 nanometer är planerad till 2015, vilket ska ge "dramatiskt lägre kostnader per transistor" och utöka Intels försprång på teknikfronten.

Källa: VR-Zone.