Sedan urminnes tider har gamers bråkat med uppdateringsfrekvenser. Bildskärmar arbetar vanligtvis i 60 eller 120 Hz (bilder per sekund). Producerar grafikkortet högre bildfrekvens än så kan detta ge upphov till tearing, där partiellt uppritade bildrutor orsakar grafikfel. Ett sätt att kringgå problemet är att aktivera v-sync, som visserligen förhindrar tearing men samtidigt introducerar fördröjningar.

På ett evenemang i Montreal tillkännager Nvidia tekniken G-Sync, ett skräddarsytt kontrollerkort för bildskärmar som synkroniserar skärmens uppdateringsfrekvens med grafikkortets bildfrekvens. Syftet är att förhindra tearing utan att för den skull orsaka några extra fördröjningar. Det hela ska fungera från 30 till 144 Hz och ända upp till 4K-upplösning.

I Sverige kommer G-Sync att säljas i form av uppgraderingspaket till Asus VG248QE, där användaren själv får skruva upp och montera kretskortet inuti bildskärmen. För att det hela ska fungera krävs dessutom ett Geforce GTX 650 Ti Boost eller bättre med anslutning för Displayport.

Det rekommenderade försäljningspriset uppgår till 175 dollar, motsvarande cirka 1 400 kronor, medan skärmen går loss på runt 3 000 kronor inklusive moms. Till våren ska även bildskärmar med integrerad G-Sync från Asus, Benq, Philips och Viewsonic hitta ut på marknaden.