Sedan en tid tillbaka har det talats om att Valve har långt gångna planer på att ge sig in på speldatormarknaden. Ryktena har främst handlat en konsolliknande "Steam Box", men även en relativt öppen PC-plattform för speltjänsten Steam. Nu bekräftas det sistnämnda när Valve tillkännager Steam Machines.

Entertainment is not a one-size-fits-all world. We want you to be able to choose the hardware that makes sense for you, so we are working with multiple partners to bring a variety of Steam gaming machines to market during 2014, all of them running SteamOS.

Steam Machines är en specifikation för datortillverkare som vill bygga högpresterande speldatorer baserade på det nyligen tillkännagivna Linux-baserade operativsystemet Steam OS. Enligt Valve handlar det om ett öppet och uppgraderingsbart system, som ska fungera lika bra med mus och tangentbord som med handkontroll.

Först ska dock Valve ta fram en egen prototyp och dela ut denna gratis till 300 testare, som får möjlighet att prova på systemet och ge synpunkter till utvecklarna. Planen är att prototypen ska vara redo innan årsskiftet och att olika varianter av Steam Machines sedan ska dyka upp på marknaden under 2014.

Dagens tillkännagivande är den andra av tre utlovade nyheter som ska presenteras under veckan. Den tredje satsningen för vardagsrummen avslöjas på fredag.