Steam för Linux, storbildsfunktionen Big Picture och inte minst ryktena om den spelkonsolliknande Steam Box handlar alla om att ta speltjänsten Steam till vardagsrummen. Nu öppnas ytterligare ett kapitel när Valve tillkännager Steam OS.

As we’ve been working on bringing Steam to the living room, we’ve come to the conclusion that the environment best suited to delivering value to customers is an operating system built around Steam itself. SteamOS combines the rock-solid architecture of Linux with a gaming experience built for the big screen.

I Steam OS samsas ett Linux-baserat operativsystem och speltjänsten Steam i en och samma distribution, men det blir fler nyheter än så. Valve vill dessutom leverera fyra nya funktioner, samtliga avsedda för att förvandla Steam till en underhållningscentral i hemmen.

Först och främst tillkommer en streamingfunktion som gör det möjligt att trådlöst strömma spel från en Mac- eller Windows-dator, vilket kringgår det annars snäva utbudet på Linux-fronten. Dessutom ska det gå att dela med sig av spel inom familjen och kontrollera vilka familjemedlemmar som har tillgång till vad.

Samtidigt planerar Valve att göra Steam till en fullfjädrad konkurrent till Google Play och Apple Store genom att förhandla med mediabolag för att komplettera det vanliga spelutbudet med film, musik och tv. Nyheterna gäller dock inte enbart Steam OS utan ska även hitta till de vanliga klienterna.

Utöver en anpassning för storbilds-tv och vardagsrum sägs Steam OS dessutom ge bättre prestanda. Speljätten talar om "signifikanta" fördelar när det kommer till ljud- och bildberäkningar, men även lägre latenser på operativsystemsnivå, av allt att döma i jämförelse med klientversionen.

Valve avslöjar dock ännu inte något lanseringsdatum.