Intels purfärska Bay Trail-T står till grunden för majoriteten surfplattor och hybrider som lanseras med Windows 8.1 i oktober. Trots att partnertillverkare dömt ut det som ett misslyckande kommer även Windows RT få nytt liv, där Microsoft tillsammans med Nokia är de enda kända som ska driva konceptet framåt.

Webbprofilen Paul Thurrott kompilerar en lista på kommande Windows-enheter och däribland syns Nokia Sirius på bild, som väntas bli företagets första surfplatta med Windows RT. Tidigare läckta uppgifter kompletteras av modellens fysiska attribut med en vikt på 590 gram och profilen 8,9 millimeter.

I övrigt väntas Nokias surfplatta innehålla en 10,1-tumsskärm i upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar med hög ljusstyrka, Qualcomm Snapdragon 800 med 2 GB systemminne, stöd för 4G/LTE och batteritid på upp till 10 timmar. Det ska även finnas en tangentbordsdocka med inbyggt batteri för utökad drifttid.

Nokias väntas tillkännage Sirius den 26 september och priset ligga på 499 dollar, motsvarande cirka 4 100 kronor inklusive moms.

Microsoft Surface Mini

I samma rapport avslöjas de första detaljerna kring Surface "Mini", som även den kommer med operativsystemet Windows RT. Surfplattan ska utrustas med en processor från Qualcomm, sannolikt Snapdragon 800, vilket även kan medföra stöd för 4G/LTE. Skärmstorleken för den mindre varianten ska ligga på 8 tum.

Surface Mini lanseras senare under året, men det blir något senare än Surface 2 och Surface Pro 2 som båda är beräknade till oktober i samband med Windows 8.1.