Vid avstampet av Intel Developer Forum 2013 lyfte Intel på locket om den framtida processorfamiljen Broadwell, vilket väntas bli Intels första produkt att produceras på 14 nanometer. Företagets vd Brian Krzanich avslöjade att Broadwell blir minst 30 procent strömsnålare än Haswell – ett påstående som nu förtydligas.

Intel demonstrerar Haswell ULX (Y-serien) och Broadwell ULX (Y-serien) med båda kandidater inställda till att prestera identiskt i renderingstestet Cinebench. Siffrorna visar att nuvarande generationen Haswell drar cirka 6,8 watt i testet medan Broadwell pressar ner detta till 4,9 watt – motsvarande cirka 30 procent.

En annan detalj som framgår är att Intel fortfarande inte integrerar styrkretsen på samma kisel som processorn, utan likt Haswell placeras det på samma substrat för att bilda en systemkrets. Broadwell ULT (U-serien) för bärbara och Ultrabook blir pin-kompatibel med Haswell ULT, vilket innebär att tillverkare enkelt kan implementera den nya processorfamiljen i tidigare lanserade datorer.

Broadwell ULX krymper däremot markant och får en helt ny förpackning. Det är sannolikt till följd av feedback från partnertillverkare, som anser att dagens generation Haswell tar för stor plats i deras produkter. Ett mindre fysiskt avtryck innebär att Intels partner kan krympa kretskortet och få plats med annat i sina enheter, exempelvis ett större batteri.

Broadwell ULT och ULX väntas lanseras under det tredje kvartalet 2014.

Broadwell för stationära datorer i limbo

Tidigare rykten har gjort gällande att Intel hoppar över en lansering för stationära datorer med Broadwell. Det finns fortfarande en viss osäkerhet huruvida så blir fallet, vilket talar för att Intel ännu inte nått ett slutgiltigt beslut på den punkten.

Källa: Anandtech, Anandtech.