Visselblåsaren Edward Snowden fortsätter att läcka information om de globala övervakningsprogrammen Prism och Tempora, där framförallt amerikansk och brittisk säkerhetstjänst använder sina väldiga resurser för att avlyssna så gott som hela internet. Nu avslöjas fler detaljer bakom de hemliga övervakningssystemen.

Dokument som The Guardian tagit del om beskriver programmet XKeyscore från amerikanska National Security Agency (NSA), som används för söka igenom den väldiga mängden information som loggas av övervakningssystemen och ge analytikerna tillgång till alla detaljer – ett slags Google för spioner.

XKeyscore gör det möjligt att söka igenom loggar med "nästan allt en användare gör på internet", inklusive information som utbyts på sociala nätverk. Dokumenten beskriver exempelvis hur NSA kan gå igenom loggar från Facebooks chatfunktion och även avlyssna användare i realtid.

Dokumenten styrker även Snowdens tidigare uttalande om att han från sitt skrivbord kunde avlyssna vem som helst i hela världen, inklusive presidenten. Det går att söka igenom e-post, webbhistorik och se vilka som besöker en viss webbplats. Oväntat nog beskrivs detta i ett exempel där NSA kartlägger svenskar som besöker ett extremistiskt diskussionsforum.

Avlyssning sker dessutom utan någon som helst föregående prövning. Det enda analytikern behöver göra är att ange en kort anledning till sökningen, som sedan sparas och kan granskas i efterhand. Enligt Snowden var detta dock sällsynt och resulterade endast i propåer om att skriva bättre motiveringar till avlyssningen.

Varje dygn samlar de hemliga avlyssningssystemen in data från 1,7 miljarder e-post, telefonsamtal och andra former av kommunikation. Under 2012 bestod loggarna av minst 41 miljarder poster vid varje given 30-dagarsperiod.

På grund av den väldiga mängden data lagras inte huvuddelen av informationen under några längre perioder. Uppgifter som bedöms vara intressanta sorteras däremot ut och sparas successivt i olika lager av databaser – vissa för korttidslagring, andra för att hålla information i flera år framöver.