Trots Haswells lansering tidigare i sommar dröjer det ytterligare en dryg månad innan nya Ultrabook baserade på arkitekturen dyker upp på bred front. De hittills lanserade processorerna kräver i traditionsenlig ordning en fläkt för att kylas, men nu avslöjar Intel att de senare under året lanserar mer strömsnåla modeller baserade på arkitekturen som ska kunna kylas passivt.

De nya processorerna i Y-serien sträcker sig ner till endast 4,5 watt enligt Intels nya värde: Scenario Design Power (SDP). Det innebär att medan processorerna är specificerad till 11,5 eller 9,5 watt TDP tillåts tillverkare underdimensionera kylning för att avleda en lägre mängd värme. Det i sin tur leder till att processorn under kortare intervaller kommer kunna använda dess maximala turbofrekvens.

Med de nya processormodellerna på 4,5 watt SDP blir det däremot möjligt att ta fram passivt kylda lösningar. Intel menar att processorerna är speciellt framtagna för enheter där processorn placeras bakom skärm, exempelvis i surfplattor med eller utan tangentbordsdocka (eng. detachable).

Intel Haswell med 4,5 watt SDP lanseras i slutet av året och det dröjer sannolikt till början av 2014 innan de dyker upp i slutgiltiga konsumentprodukter.