Efter 22 nanometer kommer 14 nanometer och enligt Intels vd Brian Krzanich är den ny tillverkningstekniken redo för massproduktion i slutet av året. Nu avslöjas de första produkterna som kommer använda sig av den nya tillverkningstekniken och samtliga riktas mot datacenter och servrar.

Först ut är Broadwell – uppföljaren på den nyligen lanserade arkitekturen Haswell. För servermarknaden planerar Intel två version av Broadwell. Den ena är en vanlig processor medan den andra är en så kallad systemkrets, där styrkretsen huserar i samma kapsel som själva processorn likt Haswell ULT/ULX för Ultrabook.

Den andra nyheten är Denverton som ersätter Avaton och Rangeley, vilka lanseras senare under året. Även i fallet Denverton framgår inga närmare detaljer förutom att det ska finnas en bred arsenal anslutningsmöjligheter på samma bit kisel som processorkärnorna. Denverton är sannolikt baserad på arkitekturen Airmont, vilket är nästa steg efter Silvermont som dyker upp i produkter senare under året.

Hur det ser ut med produkter på 14 nanometer för konsumenter framgår inte. Det är dock sannolikt att Broadwell kommer hitta in till konsumentmarknaden, men om det enbart blir i form av systemkretsar riktade mot bärbara datorer och hybrider eller även för stationära datorer är ännu oklart.

Källa: Anandtech.