På Moscone Center i San Francisco invigs årets upplaga av Apple Worldwide Developers Conference. Mycket handlar om kommande Mac OS X "Mavericks" och Ios 7, men Apple passar även på att lansera uppdaterade bärbara datorer i serien Macbook Air och ge något så ovanligt som en förhandstitt på en kommande produkt.

Apple uppdaterar Macbook Air med Intel Haswell ULV

De ultraportabla bärbara datorer i familjen Macbook Air uppdateras med Intels fjärde generation Core. Det handlar om en relativt rättfram övergång till Haswell ULV, processorer i Core i5 och i7-serierna med låg strömförbrukning och integrerad grafik via HD Graphics 5000, med 40 procent högre prestanda än föregångaren. Även SSD-lagringen får en prestandaskjuts på 45 procent.

Vid sidan om prestandaförbättringarna levereras även betydligt längre batteritid. Den nya 13-tummaren ska exempelvis klara av 12 timmars drift medan den mindre varianten på 11 tum stannar på 9 timmar. I det förstnämnda fallet ska det exempelvis vara möjligt att se på tio timmar video.

Därutöver tillkommer trådlöst nätverk med stöd för 802.11ac, vilket ska bereda väg för gigabithastigheter genom luften. Till detta hör en ny version av routern Airport Express, som dessutom kan utrustas med nätverkslagring på två eller tre terabyte.

I grundkonfiguration med Core i5 i 1,3 GHz, 4 GB minne och 128 GB SSD-lagring kostar nykomlingarna 8 995 respektive 9 995 kronor för 11 respektive 13 tum. Dessa kan konfigureras med 256 GB lagring för ytterligare 2 000 kronor. Det går även att uppgradera med Core i7 i 1,7 GHz, 8 GB minne och 512 GB lagring.

Nya Macbook Air av 2013-års modell ska finnas tillgänglig på Apple Store för omgående leverans.

Mac Pro förvandlas till cylinderformad kraftmaskin

Den riktiga publikfriaren är dock inte en ny bärbar dator utan för ovanlighetens skull ett stationärt kraftpaket. Apple ger en förhandsvisning av nya Mac Pro, som ska lanseras senare under året.

Denna gång handlar det inte om någon tower-liknande aluminiumlåda utan om en svart cylinderformad design som är betydligt mindre än föregångaren. Trots detta sparar Apple inte på krutet utan utrustar minstingen med komponenter av rang.

Det talas om nästa generations Intel Xeon med upp till 12 kärnor, PCI Express 3.0, 1 866 MHz DDR3-minne (ECC) i fyra kanaler, PCI Express-baserad SSD-lagring med läsningar och skrivningar på en gigabyte per sekund eller mer samt dubbla AMD Firepro med totalt 4 096 streamprocessorer och 384-bitars minnesbussar.

På anslutningssidan tillkommer Thunderbolt 2 på 20 gigabit per sekund och inte mindre än sex kontakter, vilket bland annat ger stöd för 4K-skärmar. Den nya datorn innehåller även USB 3.0, 802.11ac och en rörelsedetektor, som ser till att I/O-panelen lyser upp när användaren roterar lådan.

Än så länge avslöjas dock varken några prisuppgifter eller lanseringsdatum. Med tanke på nya Xeon och Thunderbolt 2 handlar det förmodligen om en introduktion mot slutet av året.

Uppdatering: På Apples webbplats går det nu navigera igenom en interaktiv vy av nya Mac Pro.