Intels kommande processorarkitektur Haswell får en ny integrerad grafikdel, som i vissa utföranden ska prestera i nivå med dedikerade grafikkort. Prestandaknuffen kommer tack vare en markant ökning i antalet beräkningsenheter – 40 stycken upp från 16 i dagens Ivy Bridge. Därutöver kommer toppkonfigurationen GT3e, eller HD Graphics 5200, att bestyckas med dedikerat L4-cacheminne.

David Kanter på RWT har genom att titta runt i dokument från Intel lyckats klura ut stora delar av mysteriet kring det dedikerade cacheminnet. Minnet byggs på Intels 22 nanometerteknik och är av typen Dynamic Random-Access Memory (DRAM). Minnet är speciellt skräddarsytt för Intels behov, där energieffektivitet och hög yield ligger i fokus före maximal prestanda och transistortäthet.

Minnet som kommer integreras på samma substrat som processorn har en storlek på 128 MB och kopplas till en minnesbuss på hela 512 bitar. Den totala bandbredden för grafikdelen bör ligga på minst 64 GB/s, vilket i sådana fall innebär en klockfrekvens på 1,0 GHz för minnet. Tidigare uppgifter talar dock för en frekvens på 1,2 GHz, vilket skulle resultera i en bandbredd på 76,8 GB/s.

Avsaknaden av tillräcklig minnesbandbredd är en av faktorerna som håller tillbaka dagens integrerade grafikdelar. Intel tror dock att det nya receptet blir tillräckligt för att konkurrera mot ett Nvidia Geforce GT 650M, ett grafikkort som används i bland annat Asus Zenbook U500VZ och Macbook Pro Retina (15 tum).

Intel Haswell lanseras i samband med elektronikmässan Computex i början av juni. Processorer med GT3- och GT3e-grafik väntas dyka upp senare under årets tredje kvartal.