I mitten av januari meddelade SVT:s vd Eva Hamilton att internetanslutna enheter kommer att bli licenspliktiga när den statliga televisionen inleder sändningar via internet i februari. Trots detta försäkrade hon om att Radiotjänst inte aktivt kommer att söka upp datorägare förrän direktiven blivit färdigställda, vilket beräknas ske först 2015.

Det hindrar dock inte Radiotjänst från att kräva in tv-avgift för datorer och surfplattor. Computer Sweden rapporterar att flera personer kontaktat tidningen sedan de blivit avkrävda licensavgift för internetanslutna enheter. En person skriver:

Jag blev precis uppringd av en kvinna från Radiotjänst som, efter att hon tagit reda på att jag hade internet och en dator hemma, välkomnade mig som kund. Vi pratar alltså 150 kr/mån i tilläggsavgift för att jag har internet hemma!

Även SweClockers har kontaktats av uppretade läsare som blivit uppsökta av Radiotjänst. En användare vittnar om att han nu måste betala tv-licens för en dator med internetanslutning.

Idag kom en gubbe förbi och sa att jag var tvungen att betala för att jag har en dator med internetanslutning. De går alltså aktivt ut nu och kräver att folk betalar – tvärt emot vad Hamilton sa.

Till Computer Sweden bekräftar Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst, att de "lite försiktigt" börjat kontakta personer för att ta reda på om någon licenspliktig utrustning finns i hemmen, där datorer och surfplattor numera ingår. För 2013 uppgår radio- och tv-avgiften till 519 kronor per kvartal. Det blir en årsavgift på 2 076 kronor per hushåll eller företag.