HP har haft svårt att ta sig in på den handhållna marknaden. Uppköpet av Palm resulterade i en surfplatta med operativsystemet webOS – en produkt som knappt hann lanseras innan tillverkningen skrotades. Nu tillkännager företaget en prispressad sjutums surfplatta och den här gången med en satsning på Android.

HP Slate 7 byggs till stor del i komposit, men har en ram i stål för ökad styvhet. Skärmen använder HFFS-panel (High-aperture ratio field fringe switching), som ska erbjuda goda betraktningsvinklar och ljusstyrka för användning utomhus. Likt många andra prispressade enheter i klassen ligger upplösningen på 1 024 x 600 pixlar.

Modellens processor har dubbla Cortex-A9-kärnor på 1,6 GHz och kombineras med 1 GB RAM. För lagring återfinns 8 GB utrymme som går att utöka med ett Micro SD-kort. Surfplattan har två kameror, en på tre megapixel i bak och en främre med VGA-upplösning. För trådlös anslutning finns Wifi och Bluetooth 2.1. Operativsystemet är Android 4.1, Jelly Bean, med ett gränssnitt som enligt tidiga rapporter ska likna Googles standard.

HP Slate 7 lanseras i april med ett pris på 169 dollar, motsvarande cirka 1 450 kronor inklusive moms.