Bärbara datorer i konverterbart format kan väntas bli en vanlig syn under mitten av året och framåt med nya x86-processorer från Intel och AMD. En utmaning tillverkare står inför är att minimera strömförbrukningen i surfplatteläge, där konsumenter tar lång batteritid för givet.

AMD:s kommande plattform för surfplattor och hybrider Temash löser detta via den nya tekniken Turbo Dock Technology. Tekniken anpassar per automatik prestandan utefter om enheten används som surfplatta, eller som en bärbar dator. Computerworld som ligger bakom rapporten hävdar att en Temash-baserad surfplatta får upp till 40 procent högre prestanda när den dockas.

Konceptet i sig är inte nytt och liknande lösningar används redan av vissa enheter. Lenovo Thinkpad Helix klockar ner processorn för att spara ström, medan surfplattan kopplad i dockningsstationen tillåter processorn att arbeta på full fart. Fördelen med Turbo Dock Technology är att lösningen standardiseras för AMD:s processorer och därmed blir enkel för datortillverkare att implementera.

Temash väntas dyka upp innan sommaren, tillsammans med Kabini för ultratunna bärbara datorer.