I slutet av 2010 tillkännagav AMD plattformen Brazos med arkitekturen Bobcat. Målet var att få fram en kostnadseffektiv och strömsnål lösning för bärbara datorer i netbook-klassen. Nu släpps detaljer om uppföljaren Jaguar, som väntas anlända innan sommaren och ta sikte på ultratunna datorer, hybrider och surfplattor.

Designen bygger på samma grund som Bobcat, men det finns flera förändringar under skalet. Flyttalsenheten har i Bobcat en bredd på 64-bit, medan den i Jaguar fördubblats till 128-bit. Likt föregångaren kan flyttalsenheten "dubbelpumpas" för att stödja dubbelt så breda instruktioner, vilket möjliggör acceleration av krypteringsalgoritmen AES-256. Kärnans pipeline har även utökats på sina platser för att möjliggöra högre klockfrekvenser.

Jaguar är designad för att vara en fyrkärnig arkitektur och varje kärna har 512 KB L2-cacheminne. Minnet kan kombineras till ett stort block på 2 MB för att användas med exempelvis av en ensam kärna medan övriga tre är avstängda. Det förfarandet ger Jaguar prestandalyft i fåtrådade applikationer.

Enligt AMD inbringar optimeringarna i Jaguar minst 15 procent högre IPC (instruktioner per klockcykel) i jämförelse mot dagens Bobcat-kärna. Jaguar blir även kapabel att köras i klockfrekvenser på 1,85 GHz och uppåt. Arkitekturen är även bättre än Bobcat på att helt eller delvis stänga av komponenter i kärnan, för att spara ström och förlänga batteritiden.

Jaguar kommer likt Bobcat att vara kostnadseffektiv och strömförbrukningen med fyra kärnor ligger på mellan 5 och 25 watt. Det här inkluderar den integrerade sydbryggan och grafiken, enligt arkitekturen Graphics Core Next. Medan det kommer finnas fyrkärniga modeller för surfplattor kan även tvåkärniga väntas med strömförbrukning under 5 watt.

Den nya arkitekturen väntas göra entré innan sommaren med plattformsnamnen Kabini och Temash.