För bara några veckor sedan antydde AMD:s vd Rory Read att nästa generation grafikprocessorer dyker upp någon gång i det första halvåret 2013. Kort därefter uppgav källor till SweClockers att detta inte stämmer – nya Radeon introduceras tidigast i årets fjärde kvartal.

Det sistnämnda mer eller mindre bekräftades av AMD:s marknadsföringchef Robert Hallock, som i ett inlägg på Twitter meddelade att den befintliga 7000-serien skulle vara huvudfokus för en lång tid framöver. Nu publicerar japanska 4Gamers en intervju med produktchefen Devon Nekechuk som sätter punkt för spekulationerna om att en ny Radeon-serie är på ingång inom den närmaste framtiden.

I samband med lanseringen av marknadsföringskampanjen Never Settle Reloaded bekräftar Devon Nekechuk att dagens grafikkort kommer att utgöra AMD:s sortiment genom hela 2013, eller åtminstone en bit in i årets tredje kvartal. Först därefter kan det bli aktuellt med nya modeller.

Anledningen till senareläggningen diskuteras dock inte. Mycket pekar mot att AMD bedömer att det inte är lönsamt eller nödvändigt att lansera nya grafikprocessorer, inte minst eftersom nästa generations spelkonsoler från Sony och Microsoft står för dörren. Dessutom ligger även konkurrenten Nvidia på efterkälken med den kommande arkitekturen Maxwell.

En annan tänkbar anledning är att AMD har ett finger med i spelet hos både Sony och Microsoft och nu fokuserar resurserna på att ta fram grafikdelar för efterträdarna till Playstation 3 respektive Xbox 360. De nya spelkonsolerna väntas innehålla någon form av Radeon-grafik i kombination med x86-baserade processorer från AMD.