Nvidia smygstartade CES 2013 med att inte helt oväntat tillkännage systemprocessorn Tegra 4 med arkitekturen ARM Cortex-A15. Bland nyheterna syns framförallt högre prestanda än tidigare, men även det separata, programmerbara mjukvarumodemet Icera i500. Trots detta har partnertillverkarna inte avslöjat några produkter med den nya processorn, men detta kan ha en förklaring.

Enligt taiwanesiska Digitimes är Toshiba den hitintills enda aktören som valt att anamma Tegra 4. Acer sägs överväga att använda den nya kretsen, men beslutet hänger i luften eftersom fokus nu förflyttas till billigare surfplattor i storleksklassen sju tum. Samma gäller Asus, som var Nvidias lanseringspartner för Tegra 3.

Istället är det Qualcomms fyrkärniga 600- och 800-serier som fångar tillverkarnas intresse. För att få fart på försäljningen uppges Nvidia rikta blicken mot budgetsegmentet och överväger en prissänkning på befintliga Tegra 3. Det är dock osäkert om Nvidia kan pressa ned priserna tillräckligt mycket för att tävla mot Mediatek och andra kinesiska aktörer.

Samtidigt rapporteras att de första enheterna med Tegra 4-plattformen ska lanseras i juni 2013. Den handhållna spelkonsolen Nvidia Shield kan dessutom dyka upp vid ett tidigare datum.