Med grafikkort i så gott som alla prisklasser börjar det bli dags för AMD och Nvidia att runda av dagens generation och ta sikte på nästa. Ett ypperligt tillfälle kommer i samband med Intel Haswell i Juni, men nya arkitekturer ser ut att dröja betydligt längre än så.

Källor till SweClockers uppger att både AMD och Nvidia beslutat att senarelägga nästa generation grafikkort. De nya kretsarna kan "i bästa fall" dyka upp i det fjärde kvartalet 2013, det vill säga i perioden oktober–december. Det kan betyda att exempelvis Radeon HD 7970 hinner fylla två år innan en riktig ersättare hittar ut på marknaden.

Trots detta lurar ett och annat grafikkort vid horisonten. Nvidia planerar att lansera monstermodellen Geforce Titan i slutet av februari. Enligt rykten kan dessutom fler modeller med grafikprocessorn GK110 introduceras framåt från sommaren eller hösten.

Samtidigt talas det om att AMD slutligen kan lansera det beryktade Radeon HD 7990 "New Zealand", trots att partnertillverkare som Powercolor redan lanserat grafikkort i 7000-serien med dubbla Tahiti XT. Exakt vad som händer på grafikkortsfronten återstår därmed att se.