I oktober lanserade Microsoft inte enbart operativsystemet Windows 8 utan även företagets första surfplatta. Surface RT med Windows RT baseras på en ARM-baserad processor, närmare bestämt Nvidia Tegra 3. Nu avslöjar Microsoft ytterligare en Surface, men denna gång med x86 och Intel Core i5 under skalet.

Den nya surfplattan heter Surface Pro och kommer med samma skärmstorlek på 10,6 tum, men upplösningen skruvas upp till 1 920 x 1 080 pixlar. Inuti huserar en dubbelkärnig Core i5 med ett TDP-värde på 17 W, således inte en av Intels nya strömsnålla modeller i Y-serien. Därutöver återfinns 4 GB minne och 64 alternativt 128 GB SSD-lagring.

Surfplattan har ett profilmått på 13,5 millimeter samt en vikt på 903 gram, att jämföra mot 9,3 millimeter och 676 gram för Surface RT. I anslutningsväg märks trådlöst nätverk 802.11n, USB 3.0, Mini Displayport samt kortläsare av typen Micro SD. Batteriet uppgår till 42 wattimmar. Surfplattan har utfällbart ryggstöd och det ingår även en en stylus-penna i paketet: Surface Pen.

Tangentborden som lanserades tillsammans med Surface RT är kompatibla med den nya enheten: Touch Cover och Type Cover som kostar 99 respektive 129 dollar. Surface Pro lanseras den 9 februari och kostar 899 samt 999 dollar för 64 respektive 128 GB lagring. Något svenskt lanseringsdatum är ännu inte känt.

Surface RT kommer till Sverige

Den ARM-baserade Surface RT, som lanserades i slutet av oktober förra året, ska inom de kommande veckorna bli tillgänglig i Sverige. Pris och exakt datum är dock ännu inte tillkännagivet.