Nya spelkonsoler från teknikjättarna Sony och Microsoft ligger runt hörnet, med offentliggöranden som väntas ske innan sommaren. Vilken hårdvara som sitter i de båda enheterna är ännu oklart, men den gemensamma nämnaren i de flesta rapporterna är en processordesign från AMD.

Nu går Vgleaks ut med vad som sägs vara slutgiltiga specifikationer för nästa generations Xbox. Processorn utrustas med åtta kärnor på 1,6 GHz, som enligt flera olika uppgifter sägs ska baseras på den kommande AMD-arkitekturen "Jaguar".

Grafikdelen sägs vara i Directx 11.1-klassen och komma med "12 shaderkärnor för totalt 768 trådar" på runt 800 MHz. Med Graphics Core Next-arkitekturen från AMD skulle det kunna översättas till 12 beräkningsenheter med 64 streamprocessorer vardera, för totalt 768 stycken. Det kan jämföras med 640 streamprocessorer i Radeon HD 7770.

De båda delarna byggs in på samma bit kisel och får 8 GB RAM av typen DDR3 med bandbredd på 68 GB/s. Utöver detta ska 32 MB snabbt cacheminne på 102 GB/s finnas tillgängligt för inbyggda grafiken. De båda minnestyperna kan arbeta parallellt med varandra för att ge grafikdelen en bandbredd på totalt 170 GB/s.

Det ska även finnas hårdvaruacceleration för bland annat video, ljud, kryptografi samt rörelsetekniken Kinect. I övrigt ska konsolen komma med en hårddisk och en Blu-ray-spelare som klarar skivor på upp till 50 GB. På anslutningsfronten återfinns bland annat HDMI 1.4a, USB 3.0 och för trådlöst Wifi enligt 802.11b/g/n.

Nästa Playstation – 50 procent snabbare än Durango

I relaterade nyheter har VG247 gått ut med att "Playstation 4" får ett TFLOPS-värde på 1,84, medan nästa Xbox lägger sig på 1,23 TFLOPS. Det skulle innebära ett teoretiskt prestandaövertag på 50 procent i Sonys favör. Även Sonys spelkonsol uppges vara baserad på en krets från processortillverkaren AMD.

Samtliga uppgifter om de båda konsolerna är ännu inofficiella och bör således ses som obekräftade tillsvidare.