På CES 2013 lanserade Samsung en ny processor för surfplattor och smarta telefoner: Exynos 5 Octa. Precis som namnet antyder kommer den med åtta fysiska kärnor, men dessa är organiserade i fyra kraftfullare och fyra strömsnålare beräkningsenheter. Eftersom samtliga kärnor aldrig kan arbeta samtidigt är det en tolkningsfråga huruvida den egentligen borde kallas och marknadsföras som en åttakärnig processor.

Qualcomms vd Paul Jacobs går hårt ut mot Samsungs nya processorn och kallar den för ett vilseledande marknadsföringstrick. Han säger att strömförbrukningen i de fyra högpresterande kärnorna är för hög, vilket tvingat Samsung att kompromissa med fyra strömsnåla och därmed svagare beräkningsenheter, för att balansera den totala strömförbrukningen.

Föga förvånande anser han att Qualcomms egna produkter är bättre. De nya modellerna i Snapdragon 600- och 800-serien har "endast" fyra kärnor, som kan skalas upp till hög prestanda eller ned till låg strömförbrukning – vid behov. Det sägs vara en bättre metod än ARM:s big-little-koncept, som används i Exynos 5 Octa.

Samtidigt medger Jacobs att Intel har potential att bli en stark konkurrent på den mobila marknaden. Däremot anser han inte att Intel har ett tillverkningstekniskt försprång, någonting halvledarjätten ofta framför när de talar om nya och kommande Atom-processorer för surfplattor och smarta telefoner.

Källa: Unwired.