Mot slutet av förra året gick ett illavarslande rykte om att Intel planerar att helt sluta med utbytbara processorer. Uppgifterna dementerades av en talesperson, som försäkrade att utbytbara processorer kommer skeppas en överskådlig tid framöver för entusiastmarknaden. Det kryptiska uttalandet lämnade dock dörren öppen för att uppgifterna stämde om framtida budgetlösningar.

Techreport, som pratat med en "pålitlig industrikälla", rapporterar att processorer i det lägre segmentet enligt arkitekturen "Broadwell" kommer lödas fast direkt på moderkortet. Det här skulle innebära att processorerna blir omöjliga att byta ut av slutanvändare. Broadwell, som är en krympning av Haswell ned till 14 nanometer, väntas lanseras under 2014 i enlighet med Intels "Tick-Tock"-strategi.

Medan fastlödda processorer underlättar för mer kompakta system och samtidigt reducerar produktionskostnaderna komplicerar det reparationsprocesser. Detaljerna kring hur sådana ärenden kommer hanteras ska fortfarande vara uppe för diskussion. Eventuellt kommer moderkortstillverkarna på egen hand få byta ut defekta processorer, för att sedan bli ersatta av Intel i efterhand.

Samma uppgifter bekräftar ett långvarigt engagemang för utbytbara processorer från Intel, som enligt produktplaner ska behålla det i sortimentet åtminstone fram till 2016. Förutsatt att rapporten är korrekt så kommer endast processorer i det högre segmentet, exempelvis Core i5- eller Core i7-modeller, att bli utbytbara av slutkonsumenter.