En liten och lätt bärbar dator är inte längre synonymt med undermålig prestanda och dåligt batteritid. Tack vare satsningar som Intel Ultrabook går det att klämma in det mesta och lite till även i mycket kompakta formfaktorer.

Motsvarande förvandling pågår på den stationära sidan i form av "allt i ett"-datorer eller AIO. Här integreras datorkomponenterna med skärmpanelen, vilket ger ett mycket litet fotavtryck på skrivbordet. Dessa datorer är dock utvecklade av respektive datorproducent och det saknas en gemensam standard likt ATX, som alla i branschen kan förhålla sig till och följa.

Intel vill lösa problemet genom att göra lågprofilsmoderkort "thin" som följer formfaktorn Mini ITX till det givna valet för AIO-datorer. För att standarden ska slå igenom krävs att både chassi- och moderkortstillverkare är med på noterna. Gigabyte hör till de sistnämnda och visar upp passande modeller på CES 2013.

Den taiwanesiska moderkortstillverkaren har två aktuella modeller i rockärmen för Intel AIO Thin Mini-ITX: GA-H77TN och GA-B75TN. Som namnen antyder bygger modellerna på styrkretsar i 7-serien för sockel LGA 1155 och processorfamiljerna Sandy Bridge samt Ivy Bridge.

Moderkorten har en extra tunn profil, men trots detta är anslutningsmöjligheterna i nivå med traditionella Mini ITX-moderkort. Det inkluderar åtskilliga SATA, Mini SATA för SSD samt PCI Express 3.0, USB 3.0, Ethernet och externa videoutgångar.

Enligt Gigabyte saknas nu framförallt chassin som följer Intels specifikationer för att det hela ska slå igenom på allvar och göra det möjligt även för hemmabyggare att sy ihop skräddarsydda AIO-datorer.