Den koreanska paneltillverkaren LG är den ena utav två aktörer (den andra är Samsung) som lägger stora resurser på att komma igång med OLED även i större skärmstorlekar. På CES 2013 visas en OLED-baserad 55-tummare som redan finns att köpa i hemlandet Korea och nu ska hitta ut på den amerikanska marknaden i mars månad.

Det stora huvudnumret med OLED-tekniken är att skärmpanelen inte behöver någon bakgrundsbelysning. Varje individuell bildpunkt avger ljus, vilket ger nästintill obegränsade betraktningsvinklar och mycket goda kontrastförhållanden.

Bildpanelen bygger på LG:s egna pixelmatris WRGB med fyra subpixlar, till skillnad från tre som annars är standard. Utöver färgerna röd, grön och blå återfinns en vit pixel, som ska hjälpa till att ge en mer realistisk färgåtergivning och högre ljusstyrka.

Hållhaken är att OLED-panelerna är svåra att tillverka. Dåliga yields, den andel av produktionen som resulterar i funktionsdugliga produkter, har hittills satt käppar i hjulen för större panelstorlekar och hållit priserna på orimligt höga nivåer.

LG:s nya 55-tums OLED-TV väntas kosta cirka 10 000 USD i handeln. Det motsvarar en prislapp på runt 65 000 kronor. När eller om modellen dyker upp i Sverige är ännu inte känt.

På mässgolvet passar LG även på att demonstrera den ultrabreda bildskärmen EA93 – en 29-tummare med upplösningen 2560 x 1080 pixlar och bildförhållandet 21:9. Denna modell kan återge 100 procent av färgrymden sRGB och har specifikationer som 178 graders betraktningsvinklar, 5 ms responstid och 300 cd/m2 ljusstyrka. Dessutom återfinns MHL-anslutning för videoöverföring från mobila enheter.