Tangentbord , möss och pekskärmar får sällskap av ögonspårning och ögonstyrning när svenska Tobii ställer ut företagets produkter på hemelektronikmässan CES 2013 i Las Vegas, USA. Idén kommer ursprungligen från ett forskningsprojekt vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Stockholm och sedan 2001 har Tobii arbetat med att implementera tekniken i kommersiella produkter.

På mässgolvet demonstreras ögonsensorn Tobii Rex i kombination med mjukvaran Gaze, som tillsammans gör det möjligt att använda ögonen för att navigera gränssnitt och program. Tanken är inte att tekniken ska ersätta tangentbord, pekskärm och mus utan att komplettera med ytterligare en inmatningsmetod.

För att komma igång med ögonstyrningen placeras sensorenheten vid skärmkanten. Därefter ska systemet kalibreras – i praktiken skapa en digital modell av användarens ögon. Sensorn, som bland annat innehåller ”nära” IR-belysning och kameror, kan därefter med hög precision upptäcka hur IR-strålarna reflekteras i ögonen och räkna ut vad användaren fokuserar på.

Därefter används Tobiis mjukvara Gaze för att ge utökade inmatningsmöjligheter. Det går exempelvis att titta på ett navigeringselement eller ett område på skärmen och sedan trycka ned en knapp på tangentbordet för att ”klicka” och aktivera. Ögonspårningen är alltid igång och den som inte litar på systemet kan med en knapptryckning se var i gränssnittet ögonen fokuserar. Användaren uppmärksammas då visuellt med en markör på skärmen.

Enligt Tobii fungerar tekniken för 98 procent av befolkningen. Ögonstyrningen kan dessutom användas av över 90 procent av dem med linser eller glasögon – ju tunnare glas desto högre sannolikhet att det hela fungerar.

I dagsläget finns Tobii Rex Developer Edition, som främst är avsedd för mjukvaruutvecklare, att köpa för 995 USD – motsvarande cirka 6 500 kronor. Tobii arbetar dock med datortillverkare för att integrera tekniken i framtida datormodeller och ta ögonstyrningen till konsumentmarknaden, förmodligen med en betydligt lägre prislapp än så. En introduktion på massmarknaden beräknas ske under 2014 eller 2015.