Inför Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas, USA, lyfter AMD på skynket och avslöjar framtidsplanerna för det nya året. Det blir inte mindre än tre nya processorfamiljer och precis som för branschen i övrigt handlar det mesta om bärbara datorer och surfplattor.

Bakom kodnamnet Richland döljs efterträdaren til AMD A-serien "Trinity" – strömsnåla och kostnadseffektiva processorer med kraftfulla integrerade grafikdelar. AMD avslöjar inte några närmare detaljer, men lovar prestandahöjningar på 20-40 procent med bibehållen strömförbrukning, detta genom effektivare turbo-lägen och högre klockfrekvenser. AMD kommer till tillverkare att inkludera mjukvara för bland annat rörelse- och ansiktsigenkänning med Richland, som demonstreras i videoklippet ovan.

Därefter följer Kabini för tunna och lätta bärbara datorer likt Intels Ultrabook. Här handlar det om processorer med två och fyra "Jaguar" kärnor med integrerad grafik hämtad från grafikarkitekturen Graphics Core Next (GCN). Denna modellserie fokuserar på hög "prestanda per watt", lång batteritid och prispressade system likt dagens Brazos 2.0.

AMD ser även en öppning på den ständigt växande surfplattemarknaden. Handhålla enheter används mestadels för konsumtion, exempelvis webbsurfning, spel och annan underhållning. Med processorfamiljen Temash vill AMD erbjuda prestanda som räcker till även för mer produktiva användningsområden, exempelvis fotoredigering och möjligheten till videokonferenser. Temash väntas till stora delar att bygga på samma grund som Kabini.

Samtidigt ska Temash kunna hantera både rörelse- och ansiktsigenkänning. Dessutom tillkommer möjligheten att dela bild med en extern skärm eller tv-apparat. Processorserien anpassas för Windows 8 och ska även dyka upp i hybriddatorer.

Det kan noteras att inte heller AMD introducerar några nya grafikprocessorer på CES 2013, även om Radeon HD 8000M "Solar System" med den befintliga arkitekturen Graphics Core Next (GCN) syns till i en och annan bärbar dator. Grafikkorten i den kommande familjen Sea Islands ser därmed ut att dröja ett litet tag till.

AMD hoppas lansera både Kabini och Temash framåt sommarmånaderna. Richland kommer introduceras tidigare än så och ser ut att få en ovanligt kort produktcykel, detta då dess ersättare Kaveri lanseras mot årsslutet, till skillnad från tidigare rykten som talat för en försening till 2014.