Framtiden är portabel, menar processortillverkaren Intel. På presskonferensen inför hemelektronikmässan CES 2013 i Las Vegas, USA, handlade det mesta om nyheter på den bärbara fronten – inte minst när det kommer till Ultrabook.

Framåt sommaren släpper Intel den nya processorarkitekturen Haswell, även känd under parollen den fjärde generationens Core-processor. Med detta följer nya specifikationer för konceptet Ultrabook, slimmade bärbara datorer med kretsar och teknik från Intel.

Tillverkare som använder Ultrabook-konceptet måste i den nya generationen lägga till både pekskärm och stöd för Intel Wireless Display (Widi) till kommande datormodeller. Det sistnämnda är Intels teknik för trådlös videoöverföring, exempelvis till en extern skärm eller tv-apparat.

Samtidigt utlovas rejäla förbättringar av batteritiden, störst någonsin vid ett enda generationsskifte, enligt Intel. Haswell-baserade Ultrabook väntas klocka in på nio timmar. Det ska räcka till för att den genomsnittliga användaren ska kunna lämna strömadaptern hemma.