Den stora CES-veckan inleddes av Nvidia med en presskonferens på The Palms i Las Vegas, USA. Företagets vd och tillika medgrundare Jen-Hsun Huang gick upp på scenen och presenterade flera stora nyheter inför den samlade teknikpressen. Inte helt oväntat handlade det mesta om nya "Wayne" – den fjärde stora revisionen av den populära systemkretsen Tegra.

Precis som föregångaren innehåller Tegra 4 fyra kärnor på upp till 1,9 GHz och en "kompanjonskärna", den sistnämnda en strömsnål beräkningsenhet som tar över vid låg belastning och därmed förlänger batteritiden. Denna gång handlar det däremot om ARM Cortex A15 – en modernare processorarkitektur som lovar många prestandaförbättringar. Tegra 4 blir den första fyrkärniga varianten av detta slag.

Processorn ackompanjeras av en ny grafikdel med 72 beräkningsenheter, sex gånger fler än i Tegra 3. Dessa ska bland annat klara av OpenGL 4.x och fysikacceleration via PhysX. Grafikdelen används även för att snabba upp andra typer av beräkningar, exempelvis vid HDR-fotografing.

Mycket riktigt utlovar Nvidia rejäla prestandaförbättringar, exempelvis när det kommer till att rendera webbsidor. Tegra 4 sägs bland annat vara snabbare än Apple A6X i den fjärde generationens Ipad och hela tre gånger kvickare än Amazon Kindle Fire (TI OMAP4470). Detta möjliggörs av ny tillverkningsteknik: 28 nanometer mot tidigare 40 nanometer.

High Dynamic Range (HDR) utan skuggbilder

Prestandahöjningen används dock inte enbart till att snabba upp applikationer utan även för att möjliggöra vad Nvidia kallar för omedelbar HDR-fotografering, i praktiken möjligheten att knäppa två bilder på 0,2 sekunder. Detta ska eliminera problemet med skuggbilder och göra det möjligt att använda High Dynamic Range i så gott som alla sammanhang.

Den snabba HDR-funktionen ska även gå att använda tillsammans med blixt och vara helt transparent för applikationerna som används. En foto-app behöver således inte anpassas för Nvidias snabba HDR utan kan omedelbart dra nytta av förbättringarna. Dessutom talades det om videoinspelning med samma finess.

Uppköpet av Icera omsätts till modemet Nvidia i500

För lite drygt ett år sedan köpte Nvidia upp företaget Icera, som utvecklar modem och radiodelar för bland annat mobilt bredband via 3G-nätet. I Tegra 4 omvandlas tekniken till det mjukvarubaserade modemet Nvidia i500 med stöd för 4G/LTE. Detta ska ge hastigheter uppemot 100 Mbps (klass 3) och i framtiden även 150 Mbps (klass 4).

Att modemet inte har fasta funktioner för varje nät utan är mjukvarubaserat innebär att det går att spara värdefull kretsyta. Enligt Nvidia är i500 närmare 40 procent mindre än motsvarande lösningar från konkurrerande tillverkare. Samtidigt kan modemet programmeras om för att stödja framtida standarder och olika frekvensband världen över.

Mer av Tegra 4 i början av det nya året

Nvidia talar inte högt om lanseringsdatumet för Tegra 4. I dagsläget finns endast tidiga testexemplar och färdiga produkter dyker inte upp förrän senare under 2013, förmodligen i det första kvartalet. Det blir mer av Tegra 4 på Mobile World Congress i Barcelona, som går av stapeln den 25 februari.